2017

Onze fietsvakantie voor 2017 is (eindelijk) klaar.
Het had dit jaar wat voeten in de aarde; na de door ons geannuleerde fietspendel van vorig jaar waren we wat huiverig om dit jaar weer zo'n pendelreis te boeken. Dat grapje kostte ons vorig jaar bijna €500,-. Nog even over nagedacht om ons door een familielid weg te laten brengen naar Nürnberg maar toch maar besloten een nieuwe route te maken zodat we thuis op de fiets vertrekken en 4 weken later weer aankomen.

Voordat we aan deze ronde beginnen, dat zal in de 2e helft van juni zijn, maken we ook nog 2 "oefenrondjes". Maar da's meer voor de lol dan dat er echt geoefend moet worden.

Onderstaand kaartjes van alle rondjes.
De ronde van juni kun je hier wat gedetailleerder bekijken:
http://www.gpsies.com/map.do?fileId=xxstibtziojelajo

Natuurlijk doen we op dit weblog weer verslag van onze avonturen!

Nieuwsbrief 1-2017

10 mei 2017

Wij zijn ons fietsseizoen weer gestart met een klein “oefen”-rondje. Hieronder het verslag.

Vrijdag 5 mei
Oudenbosch – Schoonhoven, 60 km.
Alhoewel het weer nog redelijk fris is hebben we besloten om toch aan ons rondje te beginnen. Winterjassen, handschoenen en beenstukken moeten ons tijdens het fietsen warm houden. En dat lukt prima, weten we uit ervaring.
Via de Moerdijkbrug fietsen we richting Dordrecht en over de Baanhoekbrug naar Sliedrecht. Daar steken we de A15 over en fietsen de rust en ruimte van de Alblasserwaard in. Reigers en ooievaars vliegen over en de sloten en vaarten worden bevolkt door ganzen, eenden en meerkoetjes.
Al om half 3 steken we met de veerpont over van Gelkenes naar Schoonhoven. Daar drinken we eerst ergens koffie voordat we de camping opzoeken.
De ontvangst op de camping is heel gastvrij. We krijgen een beschut plekje vóór een onbewoonde caravan, vlak aan het water, heerlijk beschut voor de NO-wind.
Met thermo-ondergoed en jassen houden we het warm tot we tegen 10-en in de slaapzak kruipen. Ook ’s nachts hebben we geen last van de kou.

Zaterdag 6 mei
Schoonhoven – Wassenaar, 68 km.
Uitgerust wakker rond half 8. De voorspellingen zeggen dat het vandaag een mooie dag gaat worden dus we wagen het erop met korte fietsbroek. De winterjassen en handschoenen verdwijnen in de fietstas.
Tegen half 11 zijn we op weg, nog wel fris maar een stralend zonnetje belooft een prima fietsdag.
We fietsen door het Groene Hart en het is hier werkelijk schitterend. Smalle weggetjes langs watertjes, prachtige natuurgebieden, vogels in alle soorten en maten en kleine dorpjes.
Aan het einde van de middag komen we door het centrum van Leiden en da’s op zaterdagmiddag met de fiets aan de hand geen echte aanrader. Maar uiteindelijk laten we ook dat achter ons en staan we op de camping in Wassenaar. Ook hier worden we vriendelijk ontvangen en we krijgen een zonnig plekje.

Zondag 7 mei
Wassenaar – Brielle, 60 km.
Vandaag iets vroeger uit de veren dan gisteren en dus zitten we al rond half 10 op de fiets. We hoopten op een redelijke dag qua temperatuur maar dat viel vies tegen; veel warmer dan 12 graden werd het niet en dat was koud met blote benen! Wel een groot pluspunt was dat we de stevige wind in de rug hadden.
We hadden een mooie route door de duinen, een stuk door Scheveningen en weer door de duinen. Na Hoek van Holland langs de Nieuwe Waterweg en met de veerpont van Maassluis naar Rozenburg. Vandaar is het nog maar een klein stukje naar Brielle. Op de camping huren we een trekkershut, iets comfortabeler en vooral warmer dan ons tentje!

Maandag 8 mei
Brielle – Oudenbosch, 60 km.
We hebben prima geslapen in ons hutje en op dezelfde tijd als gisteren zitten we op de fiets. Eerst langs de receptie om de sleutel in te leveren. Uiteraard een praatje over (fiets)kamperen en daarna op weg. Het is koud en dus net als vrijdag winterjassen, handschoenen en beenstukken aan. In het eerste dorp broodjes gekocht bij de super en ook hier weer een tijdje staan kletsen.  Daarna gaat het gesmeerd, windje in de rug, aardige route over Voorne-Putten en de Hoekse Waard. Na de Haringvlietbrug staan we zo bij Willemstad. Van daaruit fietsen we over bekende wegen naar Oudenbosch en komen tegen 3 uur weer thuis.

We hebben heerlijk gefietst deze 4 dagen. Met uitzondering van zaterdag had het weer wat warmer gemogen maar dankzij onze goede uitrusting hebben we geen kou geleden ook ’s nachts niet.

Nu maar hopen dat het binnenkort wat warmer wordt zodat we ons tweede rondje kunnen fietsen.


Nieuwsbrief 2-2017

5 juni 2017

Hieronder het verslag van ons 2e "oefen"-rondje:

Zondag 28 mei
Oudenbosch - Lopik, 63 km.
Om 10 uur zijn we onder een stralend zonnetje vertrokken. We nemen dezelfde route als vorige keer naar Schoonhoven alleen is de temperatuur nu prima en hebben we windje mee.
Alles loopt gesmeerd en al om 3 uur zijn we op camping de Wilgenwei in Lopik. Het is hier prima; klein, rustig en schoon.
Om half 5 zijn we helemaal aan kant, hebben we gedoucht en zitten we in de schaduw van de tent. Best uit te houden zo!

Maandag 29 mei
Lopik - Bilthoven, 66 km.
Vanmorgen waren we al om 6 uur wakker. Om half 7 snel ons bed uit omdat het héél hard ging waaien. Hele donkere lucht maar geen druppel gevallen. Toen we om kwart voor 9 vertrokken scheen de zon al weer.
Het was weer een mooie route. We kwamen o.a. door Oudewater, een heel leuk stadje met de Heksenwaag. Hier even rond gekeken.
Rond het middaguur was het tegen de 30 gr. en da's heel warm om te fietsen. 'n Poos bij de Loosdrechtse Plassen in de schaduw gezeten om af te koelen. Later ook nog op 'n terras midden in het bos een lekker koud glas fris op.
We waren om half 4 op Bospark Bilthoven, hier hebben we de afgelopen 2 jaar met de kleinkinderen gekampeerd dus lekker vertrouwd. We staan in een laantje en het is er eigenlijk best gezellig.
Iedereen roept dat het vannacht gaat hozen, we zijn benieuwd. Morgen in ieder geval een stuk koeler.

Dinsdag 30 mei
Bilthoven - Winssen, 92 km.
Het heeft vannacht tussen 12 en 1 geregend en het is nu heerlijk afgekoeld.
In plaats van de beoogde 65 km. werden het er vandaag 92.
Eerst was het fietspad over de (voormalige) Vliegbasis Soesterberg afgesloten vanwege broedende veldleeuwerikken, maar daar hadden we snel een andere weg gevonden.
Daarna over de Utrechtse Heuvelrug, klimmen en dalen maar erg mooi. Bij Doorn zijn we ergens fout gereden en daardoor aten we om half 1 een broodje op hetzelfde bankje als waar we om 11 uur een koek hadden gegeten. Dat kostte ons 17 km extra. Via de kortste weg naar Amerongen gefietst en daar de route weer opgepakt. In Wageningen zouden we met de veerpont de Rijn oversteken maar die voer niet vanwege een vermiste zwemmer.
De aanwezige politie was heel behulpzaam bij het zoeken van een alternatief. Dat werd de Rijnbrug bij Renkum, nog eens 10 km. extra.
We waren pas om half 6 op camping de Muk, waar we vriendelijk werden ontvangen en ons tentje heerlijk in de luwte van de schuur stond.

Woensdag 31 mei
Winssen - Vlijmen, 66 km.
We waren nog best moe van gisteren maar toch is het vandaag weer gelukt.
We zaten om 9 uur op de fiets en het fiets/voetveer bij Batenburg ging (nog) niet.
Gelukkig stonden er genoeg andere veren aangegeven en dus naar Appeltern gefietst en daar overgevaren naar Megen. Daar hebben we onze route weer opgepakt en tot Bokhoven steeds in de buurt van de Maas gefietst. Meest over rustige dijkjes en soms door dorpjes. Den Bosch helemaal links laten liggen.
We waren weer om 3 uur op de camping in Vlijmen, op ons gemak de tent op gezet en gedoucht. Daarna in Vlijmen lekker uit eten geweest.

Donderdag 1 juni
Vlijmen - Oudenbosch, 60 km.
Ook vandaag weer op tijd op de fiets. Eerst een stuk langs een kanaal en daarna fietsten we de Loonse en Drunense Duinen in. Zo vroeg op de ochtend is het hier heerlijk rustig en dus echt genieten! Via Loon op Zand fietsen we naar De Moer en vandaar naar Dongen. Dat laatste stuk is wat minder, druk, veel industrie en slechte weg. Maar na Dongen fietsen we de Boswachterij Dorst binnen en da's weer heerlijk fietsen.
Het is net 12 uur geweest als we Breda binnen fietsen en om half 1 fietsen we aan de andere kant de stad weer uit. Het fietste heerlijk rustig over de singels.
We eten nog een broodje op een bankje en rond 2 uur zijn we weer thuis.

We hebben genoten van dit rondje. Was ons eerste rondje erg koud, dit rondje was helemaal goed, alleen de tweede dag had wat minder gemogen.
Het is onze bedoeling om op 19 juni te vertrekken voor onze "echte" fietsvakantie. We houden jullie op de hoogte!

Hans en MarjaNieuwsbrief 3-2017

24 juni 2017

Maandag 19 juni
Oudenbosch  - Vuren, 63 km.
We waren vroeg uit bed, laatste spullen ingepakt en om half 10 op pad.
Het was een erg warme dag maar tot de veerpont bij Kop van ’t Land (Dordrecht ) prima te doen.
Om precies 12 uur voeren we over. Richting Werkendam is prachtig door een stuk Biesbosch maar echt helemaal geen schaduw, op een boom na en daar hebben wij de Helinox uitgevouwen en een boterham gegeten. Ook verder naar Gorinchem weinig schaduw. Daar de brug over de Merwede over. In Gorinchem op een schaduwrijk terras aan het water iets lekker fris gedronken en daarna was het nog maar 10 km naar de camping.  Daar staan we lekker in de schaduw van een paar eikenbomen. De SRV-man kwam ook nog langs, dus we hadden een toetje en heerlijk frisse karnemelk.

Dinsdag 20 juni
Vuren-Elst (bij Rhenen), 60 km
Ook vandaag was het weer erg warm.  Toen we tegen half 10 van de camping vertrokken was het al 26 gr.!
We hebben vandaag een heel stuk langs de Linge gefietst en dat vonden we erg mooi.
In Leerdam boodschappen gedaan. We kwamen ook langs Buren en daar even rondgekeken.
De doorsteek van de Linge naar de Lek was pittig met weinig schaduw. Vanwege de hitte hadden we besloten om vanaf Wijk bij Duurstede de kortste weg naar de camping te nemen. Dat scheelde 5km. De Rijndijk was druk en we hadden de wind tegen, maar goed half 4 waren we op de camping.  Tent opgezet op het enige plekje met een beetje schaduw en daarna een welverdiende douche.  Bleken onze douchemuntjes niet te werken; we hadden muntjes voor de droger gekregen. Nou stond bij de receptie een bordje met "Fietsers welkom", maar om ze nou gelijk in de droger te stoppen...

Woensdag 21 juni
Elst-Gendt, 55 km
We hadden gisteren afgesproken om zo vroeg mogelijk op te staan zodat we voor het heel warm werd al een stuk erop hadden zitten. Om 6 uur wakker en om half 9 op de fiets.
Tocht ging lekker vlot, tot Renkum hetzelfde traject als het 2e oefenrondje. Vandaar naar Gendt.  De warmte viel aanvankelijk wel mee, er hing sluierbewolking waardoor de zon niet zo fel scheen. Pas het laatste stuk over de Waaldijk met wind tegen brak ons op. Wel al om 1 uur op de camping. Tent opgezet en ingericht en gedoucht.
Daarna onze vrienden uit Zevenaar een berichtje gestuurd en die kwamen gezellig langs. Weer even lekker bijgepraat!
Later naar Gendt gefietst voor boodschappen.
Het is hier gezellig op de camping met leuke buren die een praatje kwamen maken.

Donderdag 22 juni
Gendt-Wesel, 65 km.
Het zou vandaag nog warmer worden dan de voorgaande dagen dus vroeg ons bed uit. Al om 8.15 reden we van de camping af. We wisten dat we pas om 15 uur terecht konden dus alle tijd om rustig aan te doen. De wind hadden we vandaag voor het grootste deel mee of van opzij dus dat was een opsteker. Voor de rest was het gewoon bloedheet; liters water gedronken dat in de bidons binnen een uur boven kamertemperatuur was 😊.
In Emmerich koffie met gebak op, later op een schaduwrijk plekje een broodje gegeten en 5 km voor de camping nog een paar bitter lemon.
Om 15.15 waren we op de camping en hier is helemaal geen schaduw dus tent opzetten was een warm klusje.
Inmiddels is het weer aan het veranderen; het waait stevig en het is bewolkt en al lekker afgekoeld. Het woord ‘onweer’ gonst over de camping maar meer dan 2 ver verwijderde donderslagen hebben we niet gehoord.  Ook zijn er niet meer dan 10 druppels regen gevallen.

Vrijdag 23 juni
Wesel-Haltern am See, 66 km.
Het heeft de hele nacht stevig gewaaid dus niet zo best geslapen.  Toch fietsen we al om 9 uur van de camping af. Het is heerlijk opgefrist en de wind hebben we in de rug. Dat is prettig want de hitte van de afgelopen dagen kostte veel energie en we zijn best moe.
Het is weer een mooie tocht vandaag; veel bos afgewisseld met korenvelden en wat maïs.
In Hunxe willen we koffie met gebak maar er is nog geen gebak dus dat werd een koek, ook lekker.
Dorsten is even vervelend om door te fietsen, er wordt aan de weg gewerkt maar dankzij de gps vinden we een omleiding die ons later weer op de route brengt.
Voor we om 3 uur op de camping aankomen drinken we nog ergens iets fris met gebak.
De camping is echt Duits met caravans en bouwwerken schots en scheef door elkaar. Ook het badhok is retro; oranje met groen en bruin/beige tegels. Maar iedereen is vriendelijk en aardig en dat is het belangrijkste.
Inmiddels hangt de was te wapperen en hebben we morgen een echte vrije dag!!!


Nieuwsbrief  4-2017

30 juni 2017

Zaterdag 24 juni
Rustdag Haltern am See, 22 km.
Een echte rustdag vandaag. Vanochtend naar Haltern gereden en daar even rondgekeken en boodschappen gedaan.
Vanmiddag lekker zitten lezen bij de tent.
Vanavond opnieuw naar Haltern gefietst om daar te gaan eten. Er in niks mis met eenpans-campingmaaltijden, maar uit eten is toch net iets lekkerder 😊.

Zondag 25 juni

Haltern am See – Munster, 61 km.
Onrustig nachtje, er was een festival aan het meer en tot 2 uur mee kunnen genieten van de muziek. Mede-kampeerders deden wel heel zachtjes toen ze terugkwamen.
Pas om 7 uur wakker en om half 10 op de fiets. Het had vannacht geregend en het was fris.
Eerst een shirt met lange mouwen aan, en na een uurtje of zo weer uitgetrokken.Route was heel afwisselend; langs een kanaal, door bos, dorpjes en langs korenvelden.
Geen koffie met gebak vandaag. De bakkerijen die we aandeden hadden geen gebak (meer).
Boterham gegeten in een mooie schuilhut .We staan nu op de Stadscamping van Munster. 
Rustig en mooi sanitair.

Maandag 26 juni

Münster – Lienen, 56 km.
Rustige nacht en weer om half 10 op weg. De route is heel afwisselend; bos afgewisseld met akkers.
Alleen jammer dat de paden door het bos onverhard zijn.
Ook komen we door dorpjes waar we nog nooit van gehoord hebben; Telgte, Westbevern,  Ostbevern en Lienen.
We doen boodschappen en eten onze boterhammetjes in een schuilhut want die hebben ze hier genoeg.
Het venijn zit vandaag in de staart want de laatste kilometers is het klimmen geblazen. Nu staan we op ene camping met héél veel Nederlanders.
Morgen de dag met de meeste kilometers.

Dinsdag 27 juni

Lienen – Damme, 64 km.
Geen fijne dag vandaag. De eerste 20 km is alleen maar klimmen en dalen. Na Osnabrück worden de heuvels lager en minder steil.
Maar ik ben geen klimmer en heb het helemaal gehad. Daarom zitten we nu in Damme in een hotel. 
Hier vanavond lekker gegeten en inmiddels weer opgeknapt.

Woensdag 28 juni
Damme – Goldenstedt, 51 km.
Na een goed ontbijt vanochtend in de regen vertrokken. Geregend heeft het de hele dag.
De route was best mooi, weer heel afwisselend.
We staan nu op de camping in Goldenstedt. Geen receptie, we moesten iemand bellen en kregen te horen dat we een plekje konden zoeken.
Vanavond of morgen komt er wel iemand langs om af te rekenen.
We hebben Engelse buren met een camper, hele leuke mensen. Net met ze staan kletsen, ze willen op de terugweg langs Kinderdijk. 
We hebben ze aangeraden om ook even de basiliek van Oudenbosch te gaan bekijken. Dat zijn ze zeker van plan.

Donderdag 29 juni

Goldenstedt  - Stuhr, 42 km.
Het was erg mistig toen we vanmorgen opstonden. Tegen de tijd dat we vertrokken was het een heel eind opgetrokken.
Eerst de Engelsen uitgezwaaid en even terug naar Goldenstedt voor boodschappen.
De rit was weer mooi; bos afgewisseld met graanvelden, maïs en aardappelen.
Zelfs een paar koeien in de wei. We fietsten alleen maar door kleine gehuchtjes. Halverwege de route wat aangepast zodat we door een stadje kwamen waar we koffie konden  drinken.
We waren om 13 uur op de camping en kregen een mooi plekje toegewezen. We werden gewaarschuwd dat er heel erg veel regen aankwam. En inderdaad, het heeft  uren gehoosd .
Op een gegeven moment kon de tent al dat water niet meer aan. De naden lekten door en de footprint hield het van onderen ook niet meer droog. 
Gelukkig konden we voor 2 nachten een “Fass “ huren. (Trekkershut lijkt op een wijnvat).

Vrijdag 30 juni

Rustdag Stuhr, 32 km.
We hebben besloten om de trein naar huis te nemen.
De tent krijgen we voorlopig niet droog en de komende 5 dagen blijft het regenen.
Dus vanmorgen naar Bremen gefietst en de terugreis in orde gemaakt.
Jammer maar het is niet anders. :-(


13 opmerkingen:

 1. Hallo Marja en Hans,
  Een zeer mooie fietstocht met voor ons bekende trajecten er in. In 2004 hebben wij ons klein rondje Europa gefietst en toen zijn wij via Kassel naar Bremen gefietst en van daaruit via hetzelfde traject naar huis. Misschien spreken wij elkaar nog voordat jullie vertrekken en dan hebben we weer, zoals gebruikelijk, genoeg gespreksstof. Zoals jullie al weten, willen wij half mei vertrekken voor onze rit naar Lourdes, waarvoor wij 3 weken nodig denken te hebben.
  Kortom, allemaal mooie uitdagingen en helemaal geweldig dat we dit mogen en kunnen doen.
  Alvast veel plezier en vooral ook een veilige rit gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marja en Hans,
  we hebben elkaar vanmorgen gesproken in het zwembad.
  Het was een leuk gesprek.
  Ik heb de fietsroute bekeken en lijkt me erg mooi.
  Ik wens julllie veel fietsplezier voor het komende jaar, zwem ik gewoon nog een paar baantjes.
  Groetjes, Bas Meulenbeld

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou de koude kop is eraf ! Het grote werk kan beginnen. Het is jullie gegund en toevertrouwd ! Heerlijk tot gauw ! Warme groeten Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Weer super goed gedaan hoor. Petje weer af en het weer gaat de goede kant op. Ik verheug me al op ons weerzien in Elst.
  Tot snel. Groetjes xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe gaat het met jullie fietstocht ?
  Plaatsen jullie ook geregeld een verslag ?
  Waar is dat dan te lezen ?
  Veel fietsplezier gewenst van Jan en Nelly Braspenning

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben benieuwd naar een tussenverslag van jullie reis. Alvast heel veel succes ook vandaag weer !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk verslag, wat moeten jullie hebben afgezien met die hitte.
  Nu lekker wat koeler, als het maar droog blijft.
  Ben weer benieuwd naar het verslag van de volgende week

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn een bericht te mogen lezen. Leuk en het geeft een goed beeld van jullie fietsavontuur. Heerlijk hoor ! Geniet ! En ik fiets door jullie verhalen lekker met jullie mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Hans en Marja,
  Knap hoor met die zeer hoge temperaturen en wind tegen.
  Maar jullie mogen wel trots zijn op jezelf, als jullie het telkens toch maar doen.
  Heel veel fijne, veilige km's gewenst en geniet er van.
  Groeten Jan en Nelly

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat is dat nou jammer zeg. Ik was vanmiddag al aan het kijken hoe het er voor jullie bijstond op de Duitse buienradar. Inderdaad een machtig regenfront. Heel jammer....voor nu toch een hele goede thuisreis gewenst ! Lieve groet Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Beste Hans en Marja,
  Echt jammer dat de weergoden jullie niet goed gezind zijn. Vorig jaar ook al en nu weer. Wel begrijpelijk dat jullie de tocht nu afbreken. Ook wij weten maar al te goed hoe vervelend het is om dagen in de regen te moeten fietsen. Gelukkig is het ook dit jaar voor ons erg meegevallen op onze fietstocht naar Lourdes. Slechts 2 uur regen. Wij wensen jullie een fijne en veilige thuisreis. We nemen later wel contact op om onze fietsverhalen uit te wisselen. Hartelijke groeten van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Hans en Marja,
  wat jammer nou en dat voor de tweede keer. Wel héél erg zuur. Ik kan me echter heel goed voorstellen dat jullie het effe wel goedvinden zo, je fietst tenslotte voor de lol. De omgeving kan nog zo mooi zijn, in de regen is er niks aan (weet ik uit ervaring van mijn Rome 2013;-). Nu even de spullen drogen en bijkomen.... De zomer is echter nét begonnen, wellicht nog tijd voor een mooi rondje in de zon door het vlakke Vlaanderen.....
  Hartelijke groet,
  Jan en Lida

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Marja en Hans,
  Jammer maar het is niet anders. Vakantie moet wel leuk zijn en met teveel regen is dat niet. Gelukkig komen er vast weer heel veel mooie dagen, is de tent gedroogd en weer waterdicht gemaakt en kunnen jullie weer fietsen.

  We zitten van 9 juli tot 20 augustus in Frankrijk. Daar is het meestal te droog. Dus als je wilt komen fietsen, ben je bij deze uitgenodigd.
  Groetjes
  Tilly

  BeantwoordenVerwijderen